Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aṣṭāṅga yoga - Yoga Sūtras - Pātañjalayogaśāstra (Part 1)

Η Γιόγκα είναι μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο. Η εξάσκηση στις πρακτικές της γιόγκα έχει αποδειχθεί ωφέλιμη όχι μόνο για τους αναχωρητές αλλά και για τους απλούς, συνηθισμένους ανθρώπους οι οποίοι, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αναπάντεχες προκλήσεις στην καθημερινότητα τους.

vajrāsanaΗ Γιόγκα είναι μια προσγειωμένη και ρεαλιστική άσκηση η οποία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις με θάρρος, ψυχραιμία, και αυτοκυριαρχία. Μας υποστηρίζει σταθερά και αποφασιστικά χωρίς να μας απομακρύνει από την πραγματικότητα ή τις ευθύνες της καθημερινής ζωής. Εξασκούμαστε για να είμαστε πλήρως παρόντες στην ζωή μας και όχι για να αποδράσουμε από αυτήν.

Ένας πολύ πρακτικός οδηγός για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι πρακτικές τις γιόγκα να είναι επίκαιρες και σχετικές με την καθημερινή μας ζωή είναι το οκταπλό μονοπάτι της aṣṭāṅga yoga που προτείνεται στο έργο Yoga Sūṭraṣ του Paṭañjali.

Τα Yoga Sūṭraṣ είναι μια συλλογή από 196 αφορισμούς που περιγράφουν τα οκτώ σκέλη της πρακτικής της Γιόγκα.

Τα οκτώ σκέλη της πρακτικής της Γιόγκα είναι:
1. Τα 5 Yamaṣ
2. Τα 5 Niyamaṣ
Τα δύο πρώτα σκέλη, τα yamaṣ και τα niyamaṣ, αποτελούν τις ηθικές αρχές για μια άξια ζωή. Λειτουργούν ως το κέντρο από το οποίο προκύπτουν όλα τα άλλα σκέλη.
3. Āṣana: πρακτικές για το φυσικό σώμα
4. Prānāyāma: πρακτικές για την αναπνοή
5. Praṭyāhāra: παύση των διεργασιών του νου στα εξωτερικά ερεθίσματα (τα εξωτερικά ερεθίσματα παύουν να μας κλέβουν την προσοχή).
6. Dhāranā: διατήρηση της συγκέντρωσης και της ενδοσκόπησης που έχουμε καλλιεργήσει με την Praṭyāhāra
7. Dhyāna: βαθύς διαλογισμός
8. Samādhi: ένωση με το αντικείμενο του διαλογισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

sthira-sukham-āsanam

"sthira-sukham-āsanam” (स्थिरसुखमासनम् ॥४६॥) Sthira =σταθερός, δυνατός, ακίνητος, αναλλοίωτος Sukham =άνετος, χαλαρός, ανάλαφρος, ευτυχής Āsanam =στάση/θέση σώματος, σωματική πρακτική/άσκηση, βάση Σύμφωνα με το αρχαίο Ινδικό εγχειρίδιο της yoga "Yoga Sutra" (αποδίδεται στον Patanjali) , η εξάσκηση στις τεχνικές της yoga (asana) οφείλει να είναι διαποτισμένη από δύο ποιότητες: την sthira και την sukha . Η λέξη sthira σημαίνει σταθερότητα και εγρήγορση. Η λέξη sukha αναφέρεται στην ικανότητα να παραμένει κανείς με άνεση σε μία "στάση" ή σωματική τεχνική της yoga (asana). Είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν και οι δύο αυτές ποιότητες, στον ίδιο βαθμό και για ορισμένη χρονική διάρκεια κατά την εξάσκηση της yoga. Η sthira αναφέρεται στην σταθερότητα, την αποφασιστικότητα, την δύναμη και την αντοχή. Σε ελεύθερη απόδοση, ο όρος αναφέρεται επίσης στην εγρήγορση και στην ικανότητα της απορρόφησης της παρούσας κάθε φορά, στιγμής. Είναι το αντίθετο της

Θεμέλια - Βάσεις

Σιγουρέψου ότι βελτιώνεσαι συνεχώς στα βασικά . Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται όταν θεωρούνται δεδομένες οι βασικές αρχές . Αυτό ισχύει σχεδόν για όλα! Για την κίνηση, την άσκηση, τις σχέσεις, τη διατροφή... και φυσικά την πρακτική της yoga ! Για ποιο λόγο να δοκιμάσεις να μπεις στην πλήρη adho mukha svanasana όταν δεν έχεις δουλέψει το κατάλληλο εύρος κίνησης, που επιτρέπει το άνετο σήκωμα των χεριών πάνω από το κεφάλι, στις αρθρώσεις των ώμων; adho mukha svanasana Για ποιο λόγο να επιχειρήσεις την chaturanga dandasana όταν πονούν οι καρποί σου και δεν έχεις δουλέψει την συνειδητοποίηση και ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης και του κέντρου; chaturanga dandasana Για ποιο λόγο να επιχειρήσεις την adho mukha vrksasana όταν δεν έχεις δουλέψει όλα τα παραπάνω καθώς και την χωρική αντιληπτική σου ικανότητα, την ιδιοδεκτικότητα και ιδιοαίσθηση σε ένα πιο βασικό επίπεδο; Το να κατέχεις τα βασικά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχεις την δυνατότητα να εξελίσσ